Tomaten verzorgen

Gepubliceerd op 30 maart 2021 om 08:58

Verwen ze niet te veel wat betreft temperatuur.

Vandaag heb ik de tomaten naar een koudere plek verhuist. Niet meer binnen voor het raam, want de kans bestaat dat je ze dan teveel verwend. Houd je je baby tomatenplantjes te lang binnen voor het raam , heb je de kans dat je slappe planten krijgt. Straks mogen ze zelfs bij mooi weer overdags naar buiten. Afharden, heet dat. Simpelweg maak je de plant sterker door het te laten wennen aan wisselende (buiten) temperaturen. Aangezien ik ze nog overplant in grotere pot formaat, is zo'n 'slungelstengel' niet zo erg. Ik plant ze dan gewoon weer wat dieper. In mei mogen ze hun uiteindelijke plaats krijgen. Een groot deel gaat bij mij in de kas en het andere deel in de tuin. (Variant die voor de buitenteelt is: hellfrucht bijv.)

Tomaten verzorgen: vervolg

Om ziekten en schimmels te voorkomen is het belangrijk dat je de bladeren stelselgewijs wegknipt. Zo'n 2 a 3 per keer. Ook komt er op deze manier voldoende zonlicht op de tomaten om te rijpen.

Echter voor buitentomaten is het soms onoverkomelijk dat de phyyopthera wint. Dit voorjaar en zomer is behoorlijk nat en ik heb met pijn in mijn hart al 2 planten moeten verwijderen. Hoop dat het daar bij blijft want dan mag ik in mijn handen knijpen. Het is de natuur maar na zoveel liefde en verzorging is het balen wanneer je je planten moet weghalen voordat ze andere planten besmetten. Phytopthera laat zich meestal zien op de stengels en bladeren: zwart/bruine vlekken. Echter niet elk bruin vlekje is P. Inspecteer je planten regelmatig en zet een deel in kas of onder een afdak om schimmels te voorkomen.  Meestal kom je dan al een heel eind!

Geef wat extra liefde door 1x in de 2weken te bemesten. Dit doe je met tomatenvoeding. Dit jaar bemest ik extra met een aftreksel van smeerwortel en brandnetels. De resultaten hoop ik jullie snel te kunnen laten zien als de P. zich weghoudt ;-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.