"Moestuinmaatjes" AH

Gepubliceerd op 10 april 2021 om 12:05

Ook dit jaar komt de Albert Heijn met gratis moestuintjes. Dit jaar een slagje anders: de groentjes worden gecombineerd met een bloemen-maatje. Hier wordt dus goed nagedacht over combinatieteelt; De ene helpt de andere groeien . 

Ik heb een paar tips voor je als je met de moestuinmaatjes aan de slag gaat. Want ze zijn heel leuk (en gratis), maar de Albert Heijn heeft niet nagedacht over de volgende dingen:

- Tussen de moestuintjes zitten ook radijs en wortel, deze zou je zo kunnen planten in het bakje volgens de beschrijving. Echter.. Wortel en radijs zijn er blijer mee als je ze meteen plant op de plek van bestemming. Deze plantjes worden namelijk niet graag verspeent.

- Schimmel? De bakjes waarin je je plantje zaait zijn zeer gevoelig voor schimmel. Schimmel houdt namelijk van vochtigheid. Tips om de schimmel te voorkomen: laat ruimte tussen de afzonderlijke bakjes, zodat lucht voorkomt dat de bakjes te lang nat blijven. Ook de kap die je kunt kopen om je moestuinmaatjes op te kweken werkt super goed om de zaadjes te laten ontkiemen (zorgt voor een warme/vochtige omgeving). Echter, haal de kap eraf zodra je het eerste groen ziet om schimmel te voorkomen. Al met al, houdt de bakjes niet te vochtig en zet ze niet in een schotel met water o.i.d. 

Mocht je toch schimmel krijgen: verplant het plantje dan zsm naar een ander potje met schone verse potgrond. Verder houden deze bakjes van een mooi plekje in de vensterbank, eerst binnen en vervolgens als plantje kunnen ze naar een koelere plek. 

Ik zal jullie in loop van tijd meenemen in het opkweken van de plantjes van de "Moestuinmaatjes". 

Zet de moestuinmaatjes op een lichte/warme plek en geef dagelijks water 

Klaar om te verpotten! Echter hier zie je dat het ene plantje het andere niet is: de dropplant moet nog even verder groeien om verpot te worden

Haal voorzichtig het kokospotje er zoveel mogelijk om weg. Dit doe je door het goed met water te laten opzuigen.

Haal de plantjes VOORZICHTIG uit elkaar. Er mag gerust een stukje v/h potje meekomen als hierin de wortel gegroeit is. Dit verteerd later vanzelf. Probeer zo min mogelijk de worteltjes te beschadigen.

Betrek je kinderen erbij! Ik laat haar hier 1 plantje zelf verpotten :-) Gebruik luchtige potgrond, met vermiculiet of perliet wanneer mogelijk. Vul je bakje volop, totdat er een hoopje op komt. Prik met je vinger een gaatje in de grond, en plant het plaatje tot aan de kiemblaadjes. Druk voorzichtig aan.

Kleine zaailingen van bloemen/kruiden kunnen wel bij elkaar in een potje gezet worden.  Denk aan kamille, dropplant, koriander, spinazie. Kolen en tomaten wel 1 voor 1 zoals hierboven beschreven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb