Tomaten verspenen

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 13:27

Tomaten. Er zijn vele soorten en maten tomaten. Daarom zijn tomaten ook zo ontzettend leuk om te kweken. Mijn man is er gek op en ik leer ze sinds mijn eigen moestuin eten. Want ze zijn echt zoveel beter als uit de winkel. 

Dit jaar heb ik de soorten;

"Gardeners delight'; volgens Monty don (Presentor Gardeners world bbc) , is dit een cherrytomaat die iedereen kan kweken. Nou we gaan het testen dit jaar!

"Marglobe"; middelvroege krachtige tomatenplant met ronde rode vruchten rond de 150 gram. Ziekteresistent

"Hellfrucht"; buitenras. Alhoewel bij lange regenperiodes wel aangeraden wordt om af te dekken.

"Tiny tim": kerstomaatjes welke aan een lage plant groeien. 

Belangrijk bij het verspenen is dat je voorzichtig te werk gaat. Dit doe je door het plantje zachtjes aan het eerste kiemblad uit de grond te halen, met wat hulp van een lepel oid. Hoe meer je de wortels intakt houdt hoe sterker de plant blijft en groeit. Op de fotos verspeen ik vrij vroeg, de regel is bij 4 blaadjes verspenen. 

Ook zie je op de fotos een goedkope oplossing voor potjes: papieren bekers. Gaatje onderin, soort tomaat  schrijf je op de beker en je kunt de beker later zo in de volle grond zetten/ of je scheurt het bekertje.

Ook kun je ervoor zorgen dat je plantje nog meer sterkere wortels krijgt bij het verspenen. Zie je die haartjes aan de stengel van het plantje? Dit zijn wortelhaartjes. Als je het plantje dus dieper verspeent in je potgrond dan vormen zich daar dus weer wortels, waardoor je een sterke tomatenplant krijgt. Succes en ik houdt jullie op de hoogte. De volgende stap is namelijk het verplanten. 

Het aanvullen van de potgrond zodat het stengeltje met haartjes contact maakt met het potgrond. Sterkere wortelsysteem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.